top of page

Marike Bok Collection

Marike is de geschiedenis ingegaan. Met haar een meter en achtenzestig centimeter was ze niet de grootste.Daarentegen waren haar kwaliteiten indrukwekkend groot. Haar passie voor de mens was krachtig. Ze voltooide een carrière van allure. Met nu een plek naast de groten der aarde; Velazquez, Frans Hals en Toorop. 

Marike schilderde uitsluitend portretten. Niet alleen in opdracht maar ook voor haar plezier. Haar liefde voor mensen inspireerde haar elke dag, hun karakter, hun bezigheden en datgene wat hen boeit, vond Marike heel spannend om in een portret tot uiting te laten komen. Over de techniek van tekenen was ze heel helder; 

“het gaat om de waarneming en het zien van de grote vorm.” 

Ze was niet geïnteresseerd in de lichamelijke binnenkant van een mens. Portretteren was voor haar observeren en al communicerend het karakter van de persoon neerzetten. “Het uiterlijk is essentieel, daar moet je de persoonlijkheid in herkennen.”

 

Halverwege de jaren negentig schilderde Marike een staatsieportret van Koningin Beatrix en ze voltooide een imposant groepsportret van zestien vooraanstaande heren uit de wereld van kunst, wetenschap, literatuur, muziek en politiek.

 

Je hoefde echter geen bekendheid te zijn om je door haar te laten portretteren.

Door de jaren heen heeft Marike alle soorten opdrachten gekregen, kinderen, mannen, vrouwen, leden van de Tweede Kamer, hoge ambtenaren, vooraanstaande schrijvers, 

intellectuelen, burgemeesters, Tweede Kamer-voorzitters, mannen van de Beurs van Amsterdam, presidenten van de Hoge Raad en van het Hooggerechtshof uit Korea en Nieuw Zeeland, kunstenaars, rectores magnifici van de Universiteiten van Utrecht, Leiden,

Groningen, Enschede, Wageningen en Delft, professoren, artsen, rechters en generaals van de Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht.

Haar werk hangt over de hele wereld; Amerika, Spanje, Duitsland, Nieuw Zeeland, Zuid Korea, België, Engeland, Frankrijk, Polen.

bottom of page